2016-10-21 09:59:00

20. listopada - Svjetski dan jabuka

     Malo je neobično da voće ima svoj dan, no jabuke su ga zaista zaslužile. One su prava riznica hranjivih sastojaka, u zimskim mjesecima nezaobilazne u borbi s virusima i bakterijama. Pa tko ih ne bi volio!

Učenici 4. b razreda puno su toga o jabuci već naučili tijekom svog školovanja:

     - jabuka sadrži oko 85% vode pa uspješno osvježava i gasi žeđ

     - svježa jabuka pluta na vodi jer 25% njezina volumena čini

        zrak

     - bogata je vitaminima i vlaknima

     - najviše antioksidansa nalazi se u kori jabuke

     - pomaže pri sprječavanju karijesa

     - postoji oko 8000 sorti jabuka

     - potječe iz Azije

     - vrlo cijenjeno voće u starom Rimu...

 

     Ove su godine učenici na tako važan dan odlučili napraviti pravu pravcatu štrudlu od jabuka. Cijeli je razred zamirisao po jabukama, cimetu i vanilin šećeru. Miris se dalje širio školskim hodnicima. Ušao je u svaki kutak, svaku učionicu i školsku torbu. A tek kada je štrudla bila gotova... Onako mirisna i hrskava, bila je najbolja štrudla na cijelome svijetu!

 

     Nakon slasnog zalogaja ipak smo se složili oko jednog:

Na važnost jabuka za očuvanje zdravlja potrebno je svakodnevno ukazivati, a ne samo 20. listopada. Također je potrebno poticati ljude na čuvanje starih sorta jabuka koje cijepljenjem nestaju.

fotogalerija

Piše: učiteljica Višnjica Dananić


Osnovna škola Ksavera Šandora Đalskog Donja Zelina